Warzywa i owoce w diecie psa - jakie są wskazane, a jakie mogą być dla niego szkodliwe?
2020-07-22
Soczyste, chrupiące i zdrowe – owoce i warzywa mogą być świetnym uzupełnienie psiej diety. Racjonalnie stosowane wzbogacają jadłospis czworonogów o cenne substancje, wspierające profilaktykę zdrowotną. Nie wszystkimi warzywami i owocami możemy jednak uraczyć pupila. Jakie warzywa i owoce warto włączyć do diety psa, a których lepiej nie podawać?
Warzywa i owoce w diecie psa pełnią funkcję przekąsek. Ich zawartość w menu czworonoga nie powinna zatem przekraczać 10%. Istotny jest sposób serwowania psu roślinnych smakołyków. Większość owoców i warzyw można serwować psu zarówno w postaci surowej, jak i gotowanej. Surowe roślinne smakołyki mają wyższą wartość odżywczą, ale są trudniejsze do strawienia. Aby ułatwić psu wykorzystanie zawartych w nich substancji, warto je rozdrobnić (np. zetrzeć na tarce, pokroić na małe kawałki). Wrażliwym psom lepiej nie podawać surowych warzyw – znacznie bezpieczniejsze będą dla nich w postaci ugotowanej. Psy nie powinny też spożywać niedojrzałych owoców i warzyw. Nie należy także serwować im naturalnych smakołyków wraz z pestkami – mogą być one toksyczne lub doprowadzić do niedrożności przewodu pokarmowego. Szczególnie niebezpieczne są pestki brzoskwiń, moreli, jabłek, wiśni i śliwek – zawierające związki cyjanogenne.
• marchew – jest doskonałym źródłem β-karoteu, który odpowiada m.in. za prawidłowe widzenie i dobrą kondycję szaty. Surowa marchew sprawdza się też jako przekąska dentystyczna.
• pietruszka i seler – są bogate w witaminy z grupy B, C, A, potas, fosfor i magnez. Wspomagają trawienie. Mają właściwości moczopędne i odtruwające.
• dynia – zawiera karetonoidy i włókna prebiotyczne. Ma dobroczynny wpływ na mikroflorę jelitową i pracę przewodu pokarmowego. Przeciwdziała zaparciom i biegunkom.
• żurawina – ma właściwości zakwaszające, hamuje rozwój bakterii w drogach moczowych.
• borówki, jagody, maliny, jeżyny – zawierają antocyjany, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Wpływają korzystnie na wzrok i sprawność umysłową.
Od czasu do czasu psy możemy uraczyć również innymi warzywami i owocami. Dobrym wyborem będą: ogórek, brokuł, cukinia, brukselka, jarmuż, szparag, kalafior, kabaczek, rzepa, arbuz, melon, gruszka.
• awokado – zawiera toksyczny persin, wywołujący u psów biegunki i wymioty.
• czosnek, cebula, szczypior, por – zawierają związki siarki, które uszkadzają erytrocyty psów. Mogą również powodować podrażnienia przewodu pokarmowego.
• winogrona – wywołują u psów zatrucie, powodujące dolegliwości żołądkowo-jelitowe i niewydolność nerek.
• szpinak i rabarbar – są bogate w kwas szczawiowy, który wiąże wapń. Ich regularne spożywanie sprzyja chorobom układu moczowego. U młodych zwierząt warzywa te mogą zaburzyć rozwój szkieletu.
• cytrusy – znajdujące się w nich olejki eteryczne podrażniają przewód pokarmowy psów.
Psy nie powinny spożywać też w dużych ilościach warzyw strączkowych i kapustnych, które mogą wywołać dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Niewskazane jest ponadto serwowanie czworonogom nowalijek (np. rzodkiewki) – kumulujących azotany i metale ciężkie. Ziemniaki są bezpieczne dla psów jedynie po obróbce termicznej, a pomidory po osiągnięciu pełnej dojrzałości.
Więcej cennych wskazówek dotyczących żywienia psa znajdziesz w artykule: Czym karmić psa - podstawowe zasady dobrze zbilansowanej diety
Owoce i warzywa w diecie psa
Prawidłowo zbilansowana psia dieta powinna bazować na mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego. Domowe czworonogi, dzięki zmianom enzymatycznym wynikającym z udomowienia, potrafią jednak czerpać energię także z surowców pochodzenia roślinnego. Owoce i warzywa są dla psów cennym źródłem witamin i minerałów. Zawierają też liczne związki aktywne (np. polifenole, fitoestrogeny, flawonoidy, fitosterole, włókna prebiotyczne), które regulują funkcjonowanie organizmu i ograniczają ryzyko wielu chorób. Włączenie do diety psów składników roślinnych wpływa pozytywnie na pracę ich przewodu pokarmowego i utrzymanie właściwej masy ciała. Ze względu na wysoką zawartość wody i błonnika owocowe oraz warzywne przekąski zapobiegają zaparciom, zapewniają długie uczucie sytości i odpowiednie nawodnienie. Gryzienie twardych, chrupiących warzyw pomaga też zaspokoić psom silną potrzebę żucia i wspomaga higienę uzębienia. Podawanie psu roślinnych przysmaków, o różnych kształtach i teksturach, to ponadto doskonały sposób na urozmaicenie jego menu. Orzeźwiające soczyste przekąski są idealne na lato.Warzywa i owoce w diecie psa pełnią funkcję przekąsek. Ich zawartość w menu czworonoga nie powinna zatem przekraczać 10%. Istotny jest sposób serwowania psu roślinnych smakołyków. Większość owoców i warzyw można serwować psu zarówno w postaci surowej, jak i gotowanej. Surowe roślinne smakołyki mają wyższą wartość odżywczą, ale są trudniejsze do strawienia. Aby ułatwić psu wykorzystanie zawartych w nich substancji, warto je rozdrobnić (np. zetrzeć na tarce, pokroić na małe kawałki). Wrażliwym psom lepiej nie podawać surowych warzyw – znacznie bezpieczniejsze będą dla nich w postaci ugotowanej. Psy nie powinny też spożywać niedojrzałych owoców i warzyw. Nie należy także serwować im naturalnych smakołyków wraz z pestkami – mogą być one toksyczne lub doprowadzić do niedrożności przewodu pokarmowego. Szczególnie niebezpieczne są pestki brzoskwiń, moreli, jabłek, wiśni i śliwek – zawierające związki cyjanogenne.
Jakie warzywa i owoce może jeść pies?
Do wartościowych warzyw i owoców, które warto podawać psu, należą:• marchew – jest doskonałym źródłem β-karoteu, który odpowiada m.in. za prawidłowe widzenie i dobrą kondycję szaty. Surowa marchew sprawdza się też jako przekąska dentystyczna.
• pietruszka i seler – są bogate w witaminy z grupy B, C, A, potas, fosfor i magnez. Wspomagają trawienie. Mają właściwości moczopędne i odtruwające.
• dynia – zawiera karetonoidy i włókna prebiotyczne. Ma dobroczynny wpływ na mikroflorę jelitową i pracę przewodu pokarmowego. Przeciwdziała zaparciom i biegunkom.
• żurawina – ma właściwości zakwaszające, hamuje rozwój bakterii w drogach moczowych.
• borówki, jagody, maliny, jeżyny – zawierają antocyjany, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Wpływają korzystnie na wzrok i sprawność umysłową.
Od czasu do czasu psy możemy uraczyć również innymi warzywami i owocami. Dobrym wyborem będą: ogórek, brokuł, cukinia, brukselka, jarmuż, szparag, kalafior, kabaczek, rzepa, arbuz, melon, gruszka.
Czy pies może jeść banany?
Banan, ze względu na słodki smak i miękką konsystencję, należy do ulubionych przekąsek czworonogów. Czy pies może jeść banana? Z pewnością nie zalicza się on do produktów zakazanych w menu psa. Banan dostarcza zwierzakom witaminy C, B6, A, magnezu, potasu, błonnika. Świetnie nadaje się dla czworonogów mających problemy z uzębieniem. Należy jednak do dość kalorycznych i ciężkostrawnych przekąsek – lepiej podawać go jedynie okazjonalnie i w małych ilościach.Czy pies może jeść jabłka?
Jabłka to jedne z najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych owoców. Wielu opiekunów zastanawia się więc, czy pies może jeść jabłko. Z powodzeniem możemy włączyć je do diety pupila. Jabłka są dobrym źródłem błonnika i witamin (z grupy B, E, C). Zapewniają długie uczucie sytości. Sprawdzają się też jako remedium na zaparcia. Będą również świetną przekąską dla amatorów chrupiących smakołyków. W nasionach jabłek znajdują się jednak trujące związki cyjanogenne, dlatego przed ich podaniem należy usnąć gniazda nasienne.Warzywa i owoce szkodliwe dla psa
Z diety psów należy wykluczyć potencjalne szkodliwe surowce roślinne. Należą do nich:• awokado – zawiera toksyczny persin, wywołujący u psów biegunki i wymioty.
• czosnek, cebula, szczypior, por – zawierają związki siarki, które uszkadzają erytrocyty psów. Mogą również powodować podrażnienia przewodu pokarmowego.
• winogrona – wywołują u psów zatrucie, powodujące dolegliwości żołądkowo-jelitowe i niewydolność nerek.
• szpinak i rabarbar – są bogate w kwas szczawiowy, który wiąże wapń. Ich regularne spożywanie sprzyja chorobom układu moczowego. U młodych zwierząt warzywa te mogą zaburzyć rozwój szkieletu.
• cytrusy – znajdujące się w nich olejki eteryczne podrażniają przewód pokarmowy psów.
Psy nie powinny spożywać też w dużych ilościach warzyw strączkowych i kapustnych, które mogą wywołać dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Niewskazane jest ponadto serwowanie czworonogom nowalijek (np. rzodkiewki) – kumulujących azotany i metale ciężkie. Ziemniaki są bezpieczne dla psów jedynie po obróbce termicznej, a pomidory po osiągnięciu pełnej dojrzałości.
Więcej cennych wskazówek dotyczących żywienia psa znajdziesz w artykule: Czym karmić psa - podstawowe zasady dobrze zbilansowanej diety
Pokaż więcej wpisów z
Lipiec 2020