Czego nie mogą jeść koty? – 10 niebezpiecznych produktów

2020-11-09
Czego nie mogą jeść koty? – 10 niebezpiecznych produktów
Kuchnia to dla wielu kotów centrum domu. Mruczki zwykle chętnie towarzyszą swoim opiekunom w kulinarnych przygotowaniach i nie gardzą drobnymi przekąskami prosto z kuchennego stołu. Niestety, wiele domowych pokarmów stanowi poważne zagrożenie dla kociego zdrowia. Czego nie mogą jeść koty? Oto lista produktów zakazanych w menu kota.

1. Resztki z obiadu

Czego nie może jeść kot? Z pewnością resztek z obiadu. Domowe jedzenie nie jest w stanie dostarczyć kotu niezbędnych składników odżywczych. Dodatkowo resztki z obiadu mogą zawierać niebezpieczne dla kota produkty, takie jak: cebula, czosnek, rodzynki czy kości. Ludzkie jedzenie o dużej zawartości soli czy ostrych przypraw działa drażniąco na koci przewód pokarmowy i wywołuje dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Kości, zwłaszcza po obróbce termicznej, łatwo rozpadają się na ostre fragmenty i mogą doprowadzić do zadławienia, a nawet perforacji przewodu pokarmowego. 

2. Czekolada

Koty pod żadnym pozorem nie powinny podjadać czekolady. Główną substancją toksyczną znajdującą się w czekoladzie jest alkaloid teobromina zaliczany do metyloksantyn. Negatywny wpływ na organizm mruczków ma również znajdująca się w czekoladzie kofeina. Spożycie czekolady powoduje pobudzenie ośrodkowego układu nerwowego, zwiększenie kurczliwości mięśni, zaburzenia rytmu serca. Może prowadzić do niewydolności oddechowej, uszkodzenia nerek. Skutki zatrucia uzależnione są od dawki teobrominy. Najwięcej jej zawiera proszek czekoladowy, najmniej – czekolada biała. Za dawkę śmiertelną teobrominy dla 50% populacji kotów (LD50) uznaje się 200 mg/kg masy ciała [1].

3. Czosnek, cebula, szczypiorek, por

Cebula, czosnek, szczypiorek i por to produkty bezwzględnie zakazane w jadłospisie kota. Zawierają one toksyczne dla kotów sulfotlenki, ulegające przemianom do dwusiarczków o działaniu utleniającym. Związki te powodują uszkodzenia błon erytrocytów i denaturację hemoglobiny. Dla kotów niebezpieczne jest spożycie już 5 g cebuli/kg masy ciała. Objawy zatrucia obejmują m.in.: wymioty, biegunkę, letarg, wzmożone pragnienie, utratę apetytu. Później pojawiają się symptomy charakterystyczne dla anemii (bladość błon śluzowych, osłabienie), żółtaczki i hemoglobinurii (czerwone zabarwienie moczu) [2]. 

4. Awokado

Do produktów, których kot nie może jeść, należy także awokado. W owocach i liściach rośliny znajduje się grzybobójcza toksyna (persin). Zatrucie awokado powoduje gromadzenie się płynu w płucach i trudności w oddychaniu. Kot może cierpieć również z powodu wymiotów i biegunek. Nie jest znana śmiertelna dawka owocu [3]. 

5. Szpinak

Czego nie powinny jeść koty? Kolejnym produktem zakazanym, którym nie należy karmić kota, jest szpinak. Ze względu na wysoką zawartość szczawianów, wiążących wapń, jego spożywanie może doprowadzić do powstawania w układzie moczowym kota kryształów szczawianów wapnia. Koty zjadające spore porcje szpinaku są też narażone na niedobory wapnia i problemy z układem ruchu. 

 

 6. Surowa wieprzowina i dziczyzna

Na liście produktów, których nie może jeść kot, znajdziemy także mięso wieprzowe. Zjedzenie surowej wieprzowiny lub dziczyzny może doprowadzić u kota do zarażenia się wirusem wścieklizny rzekomej. Choć wirus ten jest niegroźny dla człowieka, stanowi śmiertelne niebezpieczeństwo dla mruczków. Patogen ginie w wysokiej temperaturze, dlatego kotom można bez obaw podawać gotowane mięso wieprzowe. 

7. Surowe ryby

Choć ryby należą do ulubionych kocich przysmaków, ich spożywanie w formie surowej może okazać się dla kota szkodliwe. Wiele ryb (m.in. tuńczyk, karp, śledź) zawiera tiaminazę – enzym niszczący witaminę B1 (tiaminę). W rybach morskich (np. mintaju) może znajdować się także tlenek trimetyloaminy – wiążący żelazo. Dodatkowym zagrożeniem dla kotów są ości, które mogą spowodować zadławienie lub perforację przewodu pokarmowego. 

8. Surowe jajka

Do produktów, których nie wolno podawać kotom, należą również nieugotowane jaja. Surowe białko jajka zawiera awidynę – glikoproteinę zakłócającą wchłanianie biotyny. Szkodliwe są ponadto znajdujące się w nim inhibitory trypsyny. W surowych jajach mogą też występować groźne bakterie (np. Salmonella). Do czego może doprowadzić regularne serwowanie nieugotowanych jaj naszym podopiecznym? Kot zajadający się takimi przekąskami jest narażony na zatrucia, niedobór biotyny i problemy trawienne. Lepiej więc podawać kotu jaja wyłącznie po obróbce termicznej.

9. Mleko

Mleko to kolejny kontrowersyjny produkt w diecie kota. Aktywność laktazy (enzymu odpowiadającego za trawienie laktozy obecnej w mleku) spada wraz z wiekiem. U dorosłych mruczków często jest na tyle niska, że nie pozwala na efektywne trawienie laktozy. U wielu kotów, które piją mleko, po jego spożyciu pojawiają się biegunki i dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Występują one zwłaszcza wtedy, gdy kot napije się mleka w dużej ilości po dłuższej przerwie. 

10. Karma dla psa

Czego nie może jeść kot? Pupila nie należy raczyć karmą dla psa. Choć jej jednorazowe podanie kotu nie stanowi jeszcze problemu, na pewno nie powinna stanowić ona podstawy menu zwierzaka. Potrzeby żywieniowe psów i mruczków znacznie się od siebie różnią, co przekłada się na skład dedykowanych obu czworonogom pokarmów. Karma dla psa może być pozbawiona niektórych składników potrzebnych kotu. Nie zaspokoi zapotrzebowania mruczka na białko, taurynę, witaminy z grupy B, kwas arachidonowy. Jej regularne podawanie może doprowadzić do poważnych niedoborów pokarmowych u kota.

Warto wiedzieć:

Koty znacznie rzadziej ulegają zatruciom niż psy. Według szacunków lekarzy weterynarii podejrzenia zatruć u mruczków notowane są aż 3 raz rzadziej niż u psów i stanowią tylko 11-20% wszystkich zgłaszanych przypadków narażenia na toksyny zwierząt. Prawdopodobnie wiąże się to z dużą selektywnością w doborze pożywienia u kotów oraz ograniczoną eksploracją oralną [1]. 

Źródła:

Kovalkovičová N., Sutiaková I., Pistl J., Sutiak V., Some food toxic for pets, Interdiscip Toxicol., 2009, nr 2 (3), s. 169-176.

Cortinovis C., Caloni F., Household Food Items Toxic to Dogs and Cats, Front Vet Sci., 2016, nr 3.

Ceregrzyn M., Lechowski R., Barszczewska B. (red.), Podstawy żywienia psów i kotów, 2013, s. 214-217.

 

Przeczytaj również:

Dwa koty pod jednym dachem: pomysł idealny czy początek problemów?

Dieta dla kota z nadwagą [Poradnik]

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel